Върховният административен съд (ВАС) разпореди на Комисията за защита на конкуренцията

...
Върховният административен съд (ВАС) разпореди на Комисията за защита на конкуренцията
Коментари Харесай

КЗК разреши на Vivacom да придобие един от най-големите доставчици на интернет и телевизия в Северна България, но ВАС не е съгласен

Върховният административен съд (ВАС) разпореди на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да възобнови производството, с което разреши на " Виваком България " ЕАД (с предходно название " Българска телекомуникационна компания " ЕАД) да придобие напълно русенския доставчик на интернет и телевизия " Нетуоркс-България ". В договорката, чиято стойност не е оповестена, влизат още и " Онлайн директ ", " ТВН Дистрибуция България " и " Телко инфраструктури ". Това излиза наяве от на антимонополната комисия.

Русенската компания е измежду доставчиците с добре развита мрежа и дистрибуция в района. Тя предлага интернет и телевизия за частни клиенти, както и редица услуги за бизнес клиенти, измежду които видеонаблюдение, колокиране на съоръжение, компютърен и ИТ сервиз, облачни услуги и други. Операторът има наличие в десетки обитаеми места в областите Русе, Разград, Силистра, Шумен, Монтана, Търговище, Ловеч и София.

Придобиването е следващото за Vivacom, откакто в края на 2019-г самата компания стана част от империята на United Group. През 2021 година българската телекомуникационна компания закупи изцяло капитала на Net1, ComNet Sofia и N3.
 Комисия за защита на конкуренцията позволи на Vivacom да придобие
Vivacom получи позволение да придобие един от най-големите снабдители на интернет и телевизия в Северна България

В договорката влизат още и " Онлайн директ ", " ТВН Дистрибуция България " и " Телко инфраструктури "

Решението на Комисия за защита на конкуренцията обаче беше обжалвано от конкурента  " Теленор България " ЕАД (с ново название " Йеттел България " ЕАД) пред Административен съд София. Така Съдът върнал делото във тип на кореспонденция на Комисията за ново изговаряне.

" Съдът приема, че в съответния случай са били налице индикации за значително възпрепятстване на ефикасната конкуренция на съответния пазар, само че Комисия за защита на конкуренцията не е подхванала дейности по осъществяване на задълбочено изследване, с което е позволила значително процесуално нарушаване, довело до неизясняване на съответстващите обстоятелства и условия, свързани с плануванаъа централизация ".

Последвала тъжба от страна на Комисия за защита на конкуренцията, само че в последна сметка Върховен административен съд удостоверил решението на Административния съд.

От ВАС напълно споделят изводите на първоинстанционния съд и допълват, че до Комисия за защита на конкуренцията са били подадени три претенции от страна на БТК за придобиване на надзор върху общо осем дружества.

" Дори да се одобряват в първите производства доводите за релативно дребния дял на изкупуваните сдружения, макар данните за нетвърде дребен пазарен дял (тези актове са били предмет на надзор в други правосъдни производства), то към този момент при постановяване на третия акт от Комисия за защита на конкуренцията, предмет на преценка в актуалните правосъдни производства - първоинстанционно и касационно, тези заключения не могат да бъдат споделени,... ".
 Vivacom придобива Net1 и ComNet Sofia
Vivacom купува два доставчика на интернет и телевизия в София

Стойността на договорката, която се чака да завърши през 2021 година, не е оповестена

Във връзка с тези и други констатации от страна на Върховен административен съд и на Административния съд в София Комисия за защита на конкуренцията стартира задълбочено разглеждане на договорката за придобиване на сдруженията. 
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР